En ze werkten nog lang en gelukkig

Ontdek wat werk met je doet !

maandag 11 april 2016 17:08 uur

Een poosje geleden was er een nogal irritante tv-reclame van reisorganisatie TUI.
Het ging over een man die met zijn gezin op vakantie ging. Aan het begin van het filmpje ziet hij eruit als een soort Shrek: groot, lomp, eng en met 2 hoorntje op zijn voorhoofd. Hij is nog net niet groen.

 Shrek


Door de vakantie komt de man weer helemaal tot rust. Door de mooie locatie, het heerlijke weer en, natuurlijk, de goede zorgen van TUI, knapt de man binnen een aantal dagen op en ziet hij er weer aantrekkelijk en stoer uit, als een leuke man en fijne vader. "Ontdek wat TUI met je doet!" sluit de voice-over het filmpje af.

Helemaal aan het begin van het filmpje zie je een paar shots van de man op zijn werk: een bureau vol werk en een baas die hem afblaft. Aha, daarom ziet de man er zo uit: moe, futloos, gefrustreerd. Zijn werk is de oorzaak. De werkstress heeft hem in een monster veranderd.
De titel van het filmpje is dus eigenlijk misleidend.
Het is niet "Ontdek wat TUI met je doet!", maar "Ontdek wat werk met je doet!".

Natuurlijk, werk mag best belastend zijn en moeite kosten. Maar belangrijk is dat werk ook energie en voldoening geeft. Het is belangrijk dat stressbronnen en energiebronnen elkaar in evenwicht houden. Is de balans scheef en kost het werk meer dan dat het je oplevert ? Pas dan op en trek op tijd aan de bel. Als een dergelijke situatie aanhoudt, kun je spanningsklachten krijgen (vermoeidheid, slecht slapen, lusteloosheid, opzien tegen de werkweek) en als dat langere tijd aanhoudt, kun je overspannen en zelfs burnout raken.

Hou het dus in de gaten. Zorg ervoor dat je herstelmomenten hebt. Vind (ook) taken die je leuk vindt en zoek steun bij collega's en je leidinggevende.

En ja, op vakantie gaan, letterlijk afstand nemen, met andere dingen bezig zijn en weer lekker opladen: ook dat is belangrijk. Maar laat het niet zo ver komen dat je TUI nodig hebt om van een monster weer in jezelf te veranderen.

Blogarchief

Tweets