En ze werkten nog lang en gelukkig

Mangomoment

dinsdag 18 december 2018 15:12 uur

Het woord “mangomoment” is derde geworden in de verkiezing van het Woord van het Jaar 2018.
Jammer dat het niet heeft gewonnen, zeg. Zo’n mooi woord. Een stuk positiever dan het winnende woord “blokkeerfries”.

Ik moest het wel eerst even opzoeken, want ik het had nog niet eerder van “mangomoment” gehoord. In dat opzicht snap ik wel dat “blokkeerfries” heeft gewonnen.

Mangomoment is een klein gebaar of een onverwachte attentie van een zorgverlener, die daarmee een moment van grote waarde creëert voor een patiënt.
Het gaat om kleine, onverwachte verrassende, soms bijna niet waarneembare acties of gebaren tijdens de dagelijkse zorgverlening tussen patiënten, bewoners, familieleden en/of zorgverleners. Ze vinden plaats tijdens de normale zorgactiviteiten, zijn niet ziekte specifiek en vergen geen of weinig tijd, middelen of energie.

Het woord komt uit België (maar ook daar is het net niet het Woord van het Jaar geworden. Spijtig!): In 2015 vroeg een journalist aan een ernstig zieke patiënt: “Is er iets waarmee ik je een plezier kan doen?” De patiënt antwoordde toen: “Een mango zou ik nog wel eens willen proeven.” En bij het volgende bezoek bracht de journalist een mango mee.

Sindsdien groeit de mangobeweging gestaag, maar kennelijk nog niet genoeg om het woord zo veel bekendheid mee te geven dat het Woord van het Jaar wordt.

Laten we daar wat aan doen en breeduit mangomomenten delen met elkaar. Wat mij betreft hoeft dat zich niet te beperken tot de zorg. We kunnen toch altijd en overal waar we met anderen te maken hebben een mangomoment creëren. Op het werk, op school, op straat, in de winkel, in bus of trein, vooruit ook in de file, thuis in de familie, met vrienden, buren, toevallige passanten….

Wanneer kreeg jij een mango? Wanneer gaf je er één? 

Ja. En toen bleef het stil. Maar als ik voorstel om mangomomenten te delen met elkaar, laat ik daar dan zelf ook mee komen. Dat valt nog niet mee. Maar oké, hier kom ik:

Voor mij is een compliment een mango. Een woord van waardering, schouderklopje, een glimlach of knipoog. Als een ander laat merken dat hij vindt dat ik iets goed heb gedaan. Daar word ik blij van. Daar krijg ik energie van. Dan ga ik dubbel hard mijn best doen om te laten zien dat ik dat compliment waard ben. Ik heb al eerder geschreven over de kick die je krijgt van waardering.

Een mango gaf ik laatst aan een jongetje. Hij stond huilend met zijn fiets aan de kant van de weg. Het regende. Het was vrijdagmiddag. Ook ik wilde naar huis en haastte me om mijn trein te halen. Maar ik ben gestopt om te vragen wat er was. Zijn ketting was eraf gelopen. Fijn dat ik 'm kon helpen om de ketting er weer op te leggen. Hij blij naar huis. Ik door naar het station. Gelukkig ging er elk kwartier een trein.

Blogarchief

Tweets