En ze werkten nog lang en gelukkig

Geloven in je zelf: je kunt het !

donderdag 22 december 2011 21:47 uur

Toen ik klein was, zei mijn moeder vaak tegen ons: "wij zijn nou eenmaal niet zo creatief." Ze bedoelde, begreep ik later, dat zij zelf niet zo goed kan tekenen en knutselen, dus dat wij dat niet van haar konden hebben meegekregen. Daarom deed ze ons op  Handenarbeid, iedere woensdagmiddag.
 

Inderdaad, ik kon niet echt goed tekenen of knutselen. Dus dacht ik dat mijn moeder gelijk had. Op die leeftijd heeft je moeder sowieso over alles gelijk.
Maar ik realiseerde me niet dat ik wel degelijk heel creatief was: in het bedenken van dingen die ik knutselde op Handenarbeid; in het vertellen van mijn spreekbeurt over de harmonie; in het schrijven van een opstel bij Nederlands (mijn leraar wilde mijn verhaal "lenen" voor zijn eigen verhalenbundel !). Dus bij beroepskeuzetesten en, later, competentietesten, kwam het niet in mijn hoofd op om iets creatiefs te kiezen of om mezelf een creatieve competentie toe te kennen.
 

Het heeft best lang geduurd, voordat ik erachter was dat wat mijn moeder over mij had gezegd niet klopte. Inmiddels weet ik dat creatief zijn meer is dan goed kunnen tekenen en knutselen en durf ik hardop te zeggen dat ik wel creatief ben. Bijvoorbeeld bij het verzinnen van leuke werkvormen in een training, het maken van een flitsende presentatie, het bedenken van een oplossing voor een lastig probleem, het vinden van een nieuwe manier om een team te stimuleren beter samen te werken. En ik vind het nog leuk ook !
Wat ik wil zeggen is: hecht niet te veel waarde aan wat anderen van je vinden, maar geloof in jezelf. Je kunt veel meer dan je denkt.
 

En trouwens: afgelopen weekend heb ik voor de 25e keer een eigen, originele, creatieve kerstkaart bedacht en in elkaar geknutseld om mijn familie en vrienden blij mee te maken. Hoezo "niet creatief" ?
Fijne feestdagen !
 

reageer op dit artikel

reageer op Geloven in je zelf: je kunt het !


Blogarchief

Tweets