En ze werkten nog lang en gelukkig

Geld is ook niet alles !

dinsdag 29 november 2011 16:44 uur

Stel je wint volgende week de hoofdprijs in de Staatsloterij ? Wat zou je dan doen? Een reis om de wereld maken, je huis verbouwen of ergens anders gaan wonen ? Prima. Maar dan is het geld nog lang niet op. Je hebt genoeg om de rest van je leven comfortabel te leven. Wat zou je doen met je werk ?

Hoe belangrijk is geld ?
Dit is de beroemde 'loterijvraag' uit psychologisch onderzoek uit de jaren '50. Nog steeds actueel. Frank van Luijk promoveerde deze zomer op een onderzoek naar de vraag "Waarom werken wij?".
Hij concludeerde dat het werk tegenwoordig (onderzoek uit 2008/2009) een minder centrale plaats inneemt in ons leven dan zo'n 25 jaar geleden (onderzoek uit 1983) en dat de betekenis van het salaris dat we met geld verdienen steeds belangrijker wordt gevonden. De mate waarin men werken interessant vindt en de mate waarin werken voldoening geeft is in die periode het meest afgenomen.
Geld dat we met werken verdienen is belangrijker geworden en voldoening zoeken we eerder buiten het werk. In hobby's, gezin, familie en vrienden, vrijwilligerswerk.
Best jammer om in je werk niet meer op zoek te gaan naar voldoening. Zeker als je nagaat hoeveel tijd we aan ons werk besteden. Volgens Frank van Luijk is het halen van voldoening uit het werk vooral terug te vinden bij mensen met een hoog inkomen; zij "die zich de luxe van intrinsieke motivatie kunnen permitteren." Alsof werken met plezier, het ervaren van arbeidsvreugde, een luxe product is. Dat geloof ik niet.
Het wordt overigens elders tegengesproken omdat uit het onderzoek ook blijkt dat het toegenomen belang dat men hecht aan een goed salaris, niet afneemt naarmate men meer verdient: meer verdienen, hangt samen met nóg meer willen verdienen ! Daarmee lijkt de intrinsieke motivatie dan weer uit het zicht geraakt.
 

Zoek voldoening in je werk !
Veel mensen antwoorden op de loterijvraag dat ze zeker willen blijven werken, maar dan minder uren. Als je minder zou gaan werken, waar zou je dan de "extra" tijd aan besteden ? Wat vind je buiten je werk wel, wat je in je werk niet vindt ? Meer voldoening, meer plezier, meer energie ? Hoe zou het zijn als je dat ook ín je werk zou kunnen krijgen ? Is de kans om dat te bereiken niet veel groter dan de kans om de Staatsloterij te winnen ? Ik zou ervoor gaan !

 

Aanvulling december 2014:
Op de Loesje-kalender lees ik de volgende Overpeinzingen van Legofilius Peppeldam:
'Stel dat je geen geld kreeg, maar wel alles dat je nodig had voor de rest van je leven. Zou je je dan zeker voelen ? Zou je dan weten wat je wilde doen ?'

Ook een interessante benadering. Denk er eens over na !

 

reageer op dit artikel

reageer op Geld is ook niet alles !


Blogarchief

Tweets